You are currently viewing Újoncok útmutatója a 2022-es Manhwa-ról

Újoncok útmutatója a 2022-es Manhwa-ról

Ha Ön manga- vagy light novel-rajongó, bizonyára tisztában van azzal, hogy az otakuk által kedvelt tartalmak túlnyomó többsége Japánból származik, és jellegzetesen japán hangulatú. De nem Japán az egyetlen ország, amely csodálatos illusztrált tartalmakat gyárt – az utóbbi években a dél-koreai manhwa is egyre népszerűbbé vált. 2022-ben azt láttuk, hogy a nyugati kiadók egyre több dél-koreai alkotótól származó tartalmat adnak ki, mind fizikailag, mind digitálisan. Ha újonnan ismerkedsz a manhwa-val, akkor ne félj, most mindent megtudhatsz.

Csatlakozz még ma ehhez a barátságos kezdő manhwa útmutatóhoz 2022-ben!

Miben különbözik a Manhwa a mangától?

Twitter

Mielőtt belemerülnénk a manhwa világába, talán hasznos lenne beszélni arról, hogy miben különbözik a mangák jobban ismert világától. A manhwa a dél-koreai kifejezés az illusztrált képregény stílusú művekre, és a japán manga és a kínai manhua megfelelője. Van azonban néhány jelentős különbség a manga és a manhwa között.

Először is, a manhwa-t balról jobbra haladva olvassák, mint egy nyugati képregényt, szemben a jobbról balra haladó japán formátummal. Ha már egy ideje mangát olvasol, ez némi alkalmazkodást igényelhet, különösen azért, mert a cselekmény másképp folyik a panelek elrendezésében.
Másodszor, a manhwa szinte mindig színes, szemben a manga hagyományos fekete-fehér stílusával. Bár egyes japán alkotók a nyitó fejezetekhez vagy különleges eseményekhez színes illusztrációkat készítenek, a manhwa-k mindig pompás színesben kaphatók!

Végül, a manhwa modern korban online terjedt el, és az okostelefonokra optimalizált függőleges megjelenítést alkalmazza; itt van némi átfedés azzal, amit nyugaton „webtoons”-ként ismerünk, bár a manhwa-t webtoons-nak nevezni nem egészen helyes. Ez nem a megfelelő hely a manhwa történeti bemutatására, de egyelőre gondoljunk a manhwára úgy, mint színes, függőleges stílusú képregényekre!
A kulturális különbségek egész sora is létezik – Dél-Korea más utótagrendszert használ a családtagok és az idősebbek megszólítására, ami némi átszoktatást igényel, ha a japán tiszteletadáshoz szoktál hozzá. A dél-koreai alkotók a cenzúra terén is más normákat alkalmaznak, és bár a mangaolvasók számára sok irodalmi trópus ismerős lesz, vannak olyan kulturális utalások is – például a koreai férfiak kötelező katonai szolgálata -, amelyek idegenek lehetnek.

Most, hogy megbeszéltük a különbségeket, beszéljünk arról, hogyan kezdheted el olvasni a manhwát!

A képernyőn…

Ahogy korábban említettük, a manhwa népszerűsége az okostelefonok dél-koreai elterjedésével, valamint a felhasználók által generált tartalom platformokkal együtt, ahol bárki készíthet és tölthet fel műveket, ugrásszerűen megnőtt.
A manga-iparhoz hasonlóan sokkal több natív cím érhető el, mint amennyit nyugaton látunk, de be kell érnünk ennyivel (hacsak nem akarsz egy új nyelvet megtanulni!). Szerencsére úgy tűnik, hogy a nyugati kiadók észrevették a manhwa iránti megnövekedett keresletet, és több fordítót és szerkesztőt alkalmaznak, hogy a legjobb tartalmakat angolra (és más nyelvekre is) átültessék.

Íme a legjobb ajánlásaink a 2022-es manhwa online olvasásához!

Tappytoon

tappytoon

Az egyik hivatalos manhwa weboldal a Tappytoon (https://www.tappytoon.com/), ahol olyan fantasztikus sorozatokat olvashatsz, mint a The Villainess Turns the Hourglass, az I’m The Max-Level Newbie és a The Broken Ring: This Marriage Will Fail Anyway.

A Tappytoonon a legtöbb mű első néhány fejezetét ingyenesen elolvashatod, további fejezeteket pedig egy token-rendszer segítségével oldhatsz fel. Alternatívaként 24 órát várhatsz a következő fejezet feloldására – ha tehát vékony a pénztárcád, vagy nem bánod, hogy várnod kell, ez egy elég tisztességes ajánlat.

A Tappytoon manhwa-it böngészőben, vagy a hivatalos iOS vagy Android alkalmazáson keresztül olvashatod. A Tappytoon érett tartalmaknak ad otthont, és kiemelten támogatja a Boy’s Love és a Girl’s Love címeket is!

Tapas

Az egyik legismertebb webtoon- és manhwa-szolgáltató a Tapas (https://tapas.io), ahol a Solo Leveling című, nagy sikerű akciósorozatot, vagy olyan romantikus drámákat olvashatsz, mint a Lysia Tries the Quiet Life.

A Tapas lehetővé teszi, hogy ingyenesen olvass fejezeteket, hogy egy kis ízelítőt kapj a sorozatból, majd tokenek segítségével további fejezeteket vásárolhatsz. Az alkotók megválaszthatják, hogy hány epizód/fejezet érhető el ingyenesen, így néha találsz olyan sorozatokat, amelyek elég nagyvonalúak a juttatások tekintetében.

A Tapas ad otthont olyan nyugati készítésű képregényeknek is, mint Alice Oseman bestsellere, a Heartstopper, és sokféle hivatalos és rajongók által készített webregényt kínál. Ez nagyszerű a változatosság szempontjából, de egy kicsit megnehezítheti a kifejezetten manhwa-kat, mivel a Tapas mindent „képregényként” címkéz.
Ahogy az várható volt, a Tapas képregényeket online vagy az iOS/Android alkalmazásokon keresztül olvashatod. A Tapas a tartalom széles skáláját támogatja, beleértve a speciális LMBT+ képregényeket is; vannak felnőtteknek szóló képregények is, de a kínálat kisebb, mint más oldalakon.

Lezhin Comics

Twitter

Egy másik népszerű manhwa-olvasóhely a Lezhin Comics (https://www.lezhinus.com/), amely olyan sorozatoknak ad otthont, mint az Unknown Code és a Light and Shadow.
A versenytársaihoz hasonlóan a Lezhin is ingyenes fejezeteket kínál olvasásra, és érmét kell elköltened a további fejezetek feloldásához. A sorozatok gyakran kerülnek „kiárusításra”, amikor a fejezetek jelentősen olcsóbban olvashatók, így tartsd nyitva a szemed a jó ajánlatok előtt!

A Lezhin csak manhwa-t támogat, és hatalmas választékkal rendelkezik az érett kategóriás képregényekből – ha pikánsabb tartalmakat keresel, akkor valószínűleg a Lezhin lesz a legjobb választás. Sajnos a Lezhin műfaji rendszerére ráférne egy kis törődés – nehezebb lehet megtalálni, amit olvasni szeretnél, mint más weboldalakon.
Van iOS és Android alkalmazások, és persze a képregényeket bármikor olvashatod a böngésződben is.

…az oldalakra!

Mi van, ha nem akarsz manhwát olvasni a telefonodon vagy a számítógépeden?

Egészen a közelmúltig a manhwa kizárólag digitális jellege volt az egyik legnagyobb akadály a mangaolvasók számára. Miután évekig fizikailag olvastál, az átállás a digitálisra nem mindenki számára természetes, és ha élvezed a ” kikapcsolódás” érzését, amit az olvasás ad, akkor az online olvasás problémás.

Szerencsére 2022-ben hatalmas növekedésnek indult a fizikailag nyomtatott manhwa-k száma, elsősorban a Yen Press vezetésével, de más kiadók, például a Seven Seas és a Lezhin Comics is beszállt a versenybe.
Ahogy azt el tudod képzelni, a fizikai manhwa-k kicsit különböznek a digitális társaiktól, úgyhogy nézzük, miben lesz más.

Az első különbség a digitális és a fizikai között a vizuális „áramlásban” rejlik. A kiadók grafikusainak és szerkesztőségi részlegeinek nehéz feladatot kell megoldaniuk: Hogyan lehet egy függőleges képregényt paneles oldallá alakítani?
A probléma megoldása érdekében a tervezők a függőleges paneleket kivágták, megvágták, áthelyezték és átrendezték a megszokott paneles elrendezésbe. Úgy gondoljuk, hogy a kiadók – különösen a Yen Press, az Ize Press manhwa-házán keresztül – remek munkát végeztek a függőleges tartalom hagyományos stílusúvá alakításában!

A következő különbséget már nehezebb kitalálni – az árat. A mangához képest a fizikai manhwa drágább, valahol 7 USD dollárral többe kerül, mint a manga. Ennek akkor van értelme, ha figyelembe vesszük, hogy a manhwa színes (ami több tintát használ, és vastagabb oldalakat igényel), és hogy a szerkesztők elvégezték az összes fent említett átrendezést.
Sajnos a fizikai manhwa és a digitális manhwa árainak összehasonlítása a frusztráció és a hiábavalóság gyakorlása. Attól függően, hogy melyik weboldalt használod, és az érme/token árától függően túl sok változó van ahhoz, hogy véglegesen meg lehessen mondani, mi az olcsóbb. Az epizódonkénti olvasás nem mindig a legköltséghatékonyabb megoldás, de az érméket/tokeneket több sorozatra is el lehet költeni, és az ingyenes fejezeteket kínáló weboldalak sokat segíthetnek.

Arra bátorítunk, hogy te magad vizsgáld meg az árképzést, hogy kitaláld, mi az, ami a saját költségvetésednek megfelel!

Mi jöhet még a Manhwa és a Manga számára?!

One Piece

Az biztos, hogy izgalmas év volt a manhwa-olvasók számára. Még ha a manhwa-t inkább digitálisan olvassuk is, az a tény, hogy a nyugati kiadók belépnek a piacra, azt jelzi, hogy bíznak abban, hogy a manhwa csak tovább fog növekedni.
Az olvasók számára ez azt jelenti, hogy a manhwa még könnyebben elérhető, különösen, hogy az online kiskereskedők egyre több dél-koreai tartalmat kezdenek el fordítani. Az alkotók számára izgalmas időszak, hogy elismerik kemény munkájukat, és még arra is lehetőségük nyílik, hogy sorozatukat animációs formátumban adaptálják.

Mi is érdeklődéssel figyeljük majd a mangaipart. Mivel a manhwa korábban egy elszigetelt buborékban létezett, nem volt nagy konkurencia a polcokon. Most azonban, hogy a kiadók már fizikai manhwa-t is nyomtatnak, kíváncsian várjuk, hogy a japán alkotók újításokkal igyekeznek-e a riválisok előtt járni, vagy a két médium külön sávban fog-e egymás mellett létezni.

Záró gondolatok

Bármi is legyen, most van a legjobb idő, hogy belevágj a manhwa-ba.

Akár az online olvasást választod, akár egy fényes, színes könyvet veszel le a polcról, a manhwa világa izgalmas és egyedülállóan különbözik a mangától. Az idő fogja megmutatni, hogy a manhwa mekkora piacra találhat nyugaton, de biztosak vagyunk benne, hogy ugyanolyan sikeres lesz, ha időt és teret kap a fejlődéshez.

Reméljük, hogy ez a cikk segített neked abban, hogy 2022-ben elkezdj manhwa-t olvasni!

Vélemény, hozzászólás?