You are currently viewing One Piece: Film Red review

One Piece: Film Red review

One Piece banner

Szinopszis

A Straw Hats banda Elegia szigetére utaznak, hogy megnézzék az ikonikus Uta koncertjét. De nem csak zene és játék van, mert hamar kitör a káosz, amikor a Big Mom kalózai, a Haditengerészet, a Heart kalózai és még sokan mások is csatlakoznak a harchoz. Luffy és Uta régi barátok, de a harcok során régi sebek nyílnak fel, és életek forognak kockán.

One Piece: Film Red rendezője Goro Taniguchi, producere Eiichiro Oda, az animációt a Toei Animation készítette.

Review

Megjegyzés: Megpróbálok spoilermentes maradni, amennyire csak lehetséges, de vedd figyelembe, hogy ha nem láttad a filmet, akkor kisebb spoilerek következhetnek.

A One Piece Film Red egy bombasztikus film, amely érdekes környezetben sikerül szórakoztató fonalat szőni. Hogy ez erős bemutatónak vagy átlagos meh-nek számít-e, nagyban függ attól, hogy mit gondolsz az ilyen tie-in filmekről.

A shonen akció-kalandfilmsorozatoknak furcsa kapcsolatuk van a filmekkel. Sok közülük nem kanonikus, szórakoztató mellékkaland, amelynek nem feltétlenül kell léteznie sehol a kialakult idővonalban. Ezek gyakran izgalmas kalandok, amelyek rövidebb idő alatt, sok felépítés vagy ismeretanyag nélkül adják át, amiről a sorozat szól. Más filmek az elbeszélés korábban alulhasznosított területeit fedezik fel, előzménytörténetekként vagy melléktörténetekként működnek, amelyek megvilágítják a sorozat fő eseményeit olyan karakterekkel, akik egyébként talán fel sem tűnnének. Aztán ott vannak azok a kanonikus filmek, amelyekben a főszereplők szerepelnek, és megpróbálják, nos, csak kiegészíteni a hős(ök) történetét, ahogyan azt mi értjük. Mindegyik megközelítésnek megvannak az erősségei és a gyengeségei, és a sorozatrajongás nagy része a közösségi civakodás arról, hogy melyik film a legjobb vagy a legrosszabb, és így tovább.

A One Piece Film Red valahogy megpróbál az összes ilyen hangulatot egyszerre átélni. Szerintem ez elég sikeresen sikerül is, de ez részben azzal függ össze, hogy hol tart a One Piece mint sorozat. A Stampede-hez hasonlóan kíváncsi vagyok, hogy a Film Red öröksége változni fog-e az idő múlásával.

Végső soron ez Uta filmje. Az, hogy mit érzel a filmmel kapcsolatban, és hogy mennyire élvezed, szinte teljes mértékben attól függ, hogy tetszik-e neked Uta. Ő a show szó szerinti és átvitt értelemben vett sztárja, aki a képernyő nagy részét kitölti, és végig megkapja az összes nagy érzelmi dobást. Az egész film azon lovagol, hogy reagálsz-e rá, mint karakterre. Tekintettel arra, hogy mennyire egyedi, ez néhány néző számára kihívást jelenthet, mivel Uta elsősorban popsztár. A One Piece-nek a múltban biztosan voltak zenészek és hangalapú karakterek, de Uta egy lépéssel tovább megy. Uta egy bálvány, az ezzel járó összes fókusszal és energiával, ami teljesen más, mint mondjuk Brook rocksztárként, mint képernyőn kívüli időugró tevékenység. Uta rendkívül részletes koreográfiával, rajongók légióival és gondosan összehangolt dizájnelemekkel rendelkezik. Teljesen kiformálódott és készen áll arra, hogy imádják, olyan módon kapcsolódott be Luffy háttértörténetébe, ahogyan kevés más karaktert, és szinte azonnal piedesztálra emelték.

Mindez azt jelenti, hogy remélem, élvezni fogjátok ezt az alapvetően anime zenei videóösszeállítást, mert rengeteg zene van benne. Uta énekel, miközben harcol, és harcol, miközben énekel, aprólékosan megkoreografált táncmozdulatokkal, miközben mágikus fegyvereket idéz meg, hogy harcoljon. Néhány embernek ez talán túl sok, de én magam úgy gondolom, hogy ez nagyrészt működik, néhány kikötéssel.

Először is, az ilyesminek régi hagyománya van az animében. Uta egyedi harcmodora egyszerre teszi őt többé és kevésbé erőssé, mint sok más Devil Fruit-használót. Nehéz feladat egyensúlyt teremteni, hogy hogyan tud veszélyt jelenteni a csapatra anélkül, hogy a csapat korábbi ellenfeleinek erejét aláásná, de szerintem a csapat nagyrészt megoldotta. És az sem kizárt, hogy egy dalalapú ellenfél kihívást jelent a csapatnak – gondoljunk csak Big Momra és az ő énekes dalaira – szerintem működik, különösen a műfajváltás miatt, ami inkább a pop bálványok hangulatát idézi.

A probléma számomra az, hogy nem tudom megmondani, hogy beleesem-e abba, amit én Stampede csapdájának neveznék. A One Piece Stampede nagy dolog volt, amikor megjelent, a látványvilága lenyűgöző volt, és sok kedvenc karakteremet hosszú idő után először láthattam újra a képernyőn. Akkoriban az volt az érzésem, hogy a Stampede olyan vizuális szinten mutatja meg nekem a One Piece-t, ami a heti anime esetében egyszerűen lehetetlen volt. De ez három évvel ezelőtt volt. Manapság a Toei heti munkáinak animációs minősége és puszta látványvilága olyan magas színvonalú, hogy a Stampede elvesztette fényét. Még mindig megvannak a maga pillanatai, ne értsen félre, de a hibái sokkal nyilvánvalóbbak most, hogy a heti sorozat sokat ad abból, amit kínált.

Attól tartok, hogy a Film Red hasonló szerepet tölt be számomra, de narratív értelemben. Jelenleg a mangában még csak most szabadultunk ki Wanóból, miután négy évet töltöttünk ott, az anime pedig még mindig nyakig benne van a Roof Piece nagy ütközetekben (és belátható ideig így is lesz). Bármennyire is szeretem mindezt, nem titok, hogy a Wano hatalmas, és örökkévalóságig tartott, mire végigvittem, tucatnyi és tucatnyi új karakterrel, akik sokkal több figyelmet kapnak, mint az eredeti szereplőgárda, akikbe beleszerettem. A Wano heti olvasásának/nézésének egyik mellékhatása, hogy egyfajta nosztalgiát ébresztett bennem a One Piece korábbi részei iránt. Azon kapom magam, hogy visszavágyom az egyszerűbb szigeteken játszódó rövidebb történetekre, ahol a Straw Hats-ek voltak a középpontban, és a kapcsolataik kerültek előtérbe. A Red film sok szempontból visszaadja nekem ezeket az érzéseket, egy teljesen önálló történet, amely két óra alatt lezárul. Bár a történet végső soron Uta története, a Luffyhoz és Shankshez (létező karakterek, akiket már kedvelek, és akikről szeretnék többet megtudni) fűződő kapcsolatai központi szerepet játszanak az identitásában.

A One Piece Film Red egy szórakoztató film, amely remekül néz ki, és remekül is szól, remek szinkronhangokkal és fülbemászó dallamokkal. Hozzáad a világhoz anélkül, hogy háttérbe szorítaná az előtte lévő részeket. De azon tűnődöm, vajon az élvezetem mennyi része abból fakad, hogy ad nekem valamit, amit jelenleg nem érzek magától a sorozattól, és hogy – a Stampede-hez hasonlóan – a megítélésem idővel el fog-e halványulni.

Értékelés

 • Összességében: A-
 • Sztori: A
 • Animáció: A
 • Zene: B+

Pozitív: Egy újabb gyönyörű és szórakoztató One Piece film, amely különböző karaktertípusokat mutat be.
Negatív: A shonen filmek szokásos korlátai, nehéz megmondani, hogy az élvezet magából a műből vagy más tényezőkből fakad-e.

Produkció információk

 • Rendező: Goro Taniguchi
 • Forgatókönyv: Tsutomu Kuroiwa
 • Zene: Yasutaka Nakata
 • Eredeti alkotó: Eiichiro Oda
 • Karaktertervezés: Masayuki Sato
 • Art Director: Hiroshi Katō
 • Fő Animációs Rendező: Masayuki Sato
 • Operatőr: Tsunetaka Ema

Vélemény, hozzászólás?