You are currently viewing Miért vannak egyes anime karaktereknek éles és hegyes fogai

Miért vannak egyes anime karaktereknek éles és hegyes fogai

Az éles, hegyes fogak egy népszerű dizájn-trópus, amelyet számos anime-karakternél alkalmaztak, de más érdekes tulajdonságokkal is rendelkeznek. Az anime világában az éles fogak és agyarak nem kizárólag a vámpírok vagy szörnyek – vagy akár a gonosztevők – tulajdonságai. Az akciósorozatokban szereplő szuperhatalmú lényektől kezdve a hétköznapibb környezetben élő normális emberekig az éles és hegyes fogak mindenféle anime műfajban és történetben megtalálhatók. Ez egy népszerű dizájn-trópus, amelyet már régóta használnak, de vajon van-e mélyebb jelentése? Íme néhány személyiségjegy, ami közös az éles fogú anime karakterekben.

Az éles fogú anime karakterek közös jellemzői

A néha ijesztő megjelenésükkel ellentétben az éles fogú karakterek gyakran nagyon kedvesek és barátságosak. Eijiro Kirishima a My Hero Academia-ból az egyik legbarátságosabb fiatal hős a sorozatban, és éles fogai hajlamosak fiús bájt kölcsönözni a gyakran izgatott természetének. Kazuichi Soda a Danganronpa 2-ből szintén egy (többnyire) barátságos és energikus srác, aki mindig nagyon izgatott lesz, amikor beveti a tehetségét. Kazuichi és Kirishima is rendkívül energikus fiatalemberek, akik nagyon szeretik azokat a dolgokat, amelyekért szenvedélyesen rajonganak.

My hero academia banner

Rin Matsuoka a Free! című filmből kezdetben inkább a spektrum baljós végét képviseli, de amint beindul a jellemfejlődése, hamarosan kiderül, hogy ugyanolyan kedves, mint a többiek. Ő is szenvedélyesen szeret úszni, és könnyen izgatottá válik az edzés és a versenyzés lehetőségei miatt. Az éles fogak hozzáadása különösen szándékosnak tűnik Rin dizájnjában, mivel az összes főszereplő tengeri állatmotívumot visel, az övé pedig egy cápa. Érdekes módon a flashbackek azt mutatják, hogy Rinnek gyerekkorában kisebb fogai voltak, nem pedig teljes, éles fogsor, ami talán azt jelképezi, hogy tinédzserként egyre versenyképesebb lett – vagy talán csak a fogai nőttek be.

Mit képviselnek az egy vagy két szemfoggal rendelkező karakterek

A teljes hegyes fogsorral rendelkező karakterekhez hasonlóan az egy vagy két szemfoggal rendelkező karakterek is jellemzően energikusak és pezsgők. Hajlamosak egy kicsit huncutkodni is. Néhány népszerű példa: Yui az Angel Beats! sorozatból, Mayoi Hachikuji a Bakemonogatari sorozatból és Kyouko Sakura a Madoka Magica sorozatból. Mindhárman aranyos, fiatal lányok, sok energiával, csínytevésre és a barátaik ugratására való hajlammal. Mindeközben Hayase Nagatoro (Don’t Toy With Me, Miss Nagatoro!) és Uzaki (Uzaki-chan Wants to Hang Out!), akik mindketten arról ismertek, hogy élen járnak a „bosszantó anime lányok, akik szeretik zaklatni a szerelmüket” műfajában, szintén rendelkeznek néhány ilyen tulajdonsággal. Az azonban, hogy aranyosnak tekinthetők-e, a néző értelmezésén múlik.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a dizájn-trópus inkább a női karaktereknél jelenik meg gyakrabban, míg a teljes hegyes fogsor a férfiaknál gyakrabban fordul elő. A vámpírokon és szörnyeken kívül rengeteg állatias tulajdonságokkal vagy állati motívumokkal rendelkező karakter is hajlamos hegyes fogakkal rendelkezni, mint például a Gurren Lagann bestiáinak. Azok, akik jellemzően ebbe a típusba tartoznak, általában kevésbé barátságosak és inkább ellenségesek, bár van néhány kivétel. De a legtöbbször a legszenvedélyesebb és legizgatottabb egyéneken állandóan jelen vannak.

Vélemény, hozzászólás?