You are currently viewing Miért hívják a kínai újévet „Tavaszi Fesztiválnak”?

Miért hívják a kínai újévet „Tavaszi Fesztiválnak”?

Anime banner

A „Tavaszi Fesztivál” ugyanarra az ünnepségre utal, amelyet angolul „Chinese New Year” néven ismerünk. Ez a legnagyobb fesztivál Kínában. A 2022-es tavaszi fesztivál 2022. február 1-jére, keddre esik, a Tigris évének kezdetére.  

Kínában a Tavaszi Fesztivál a kínai holdújév általános elnevezése. Télen van, de a Tavaszi Fesztivál elnevezésnek megvannak az okai és érdekes története.  

A „Tavaszi Fesztivál” név történelmi okai

Kínai új év

Az első ok, hogy a Tavaszi Fesztivál valóban abban az időszakban van, amikor az északi féltekén megkezdődik a fokozatos felmelegedés, miután már túl vagyunk a tél leghidegebb szakaszán. 

A hagyományos kelet-ázsiai holdnaptárakban, ahonnan az ősi kínai naptár is származik, az évet 24 naptári részre osztják. Az első napszakban (Lìchūn: 立春 „tavasz kezdete”) a Nap belép abba az égi hosszúsági fokba, amely az év fokozatos felmelegedését indítja el. A téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség között félúton van. 

A Gergely-naptár szerint a „tavasz kezdete” január 21. és február 20. között kezdődik, ekkor kerül sor a tavaszi fesztiválra. A Lìchūn-t történelmileg saját fesztiválként ünnepelték, amelyet „parasztok napjaként” is ismertek. Olyan hagyományos gyakorlatokat tartalmazott, mint az áldozatok és szertartásos felajánlások a mezőgazdasággal kapcsolatos isteneknek és istenségeknek. 

Kínai farmerek

Ez elvezet a második ponthoz; ennek az ünnepnek az ünneplése Kínában az ókorban kezdődött, amikor a hagyományos naptárakat elsősorban gyakorlati mezőgazdasági célokra használták. 

A hagyományos kínai holdnaptárt, amely körülbelül 4000 évvel ezelőtt, a Shang-dinasztia idején keletkezett, történelmileg „mezőgazdasági naptárnak” nevezték, és célja az volt, hogy az évet évszakokra ossza fel a mezőgazdaság számára. 

Ezt figyelembe véve a kínai tavaszi fesztivál megünneplése valóban egy olyan időpontra esik, amikor a mezőgazdasági tevékenységek, például a szántás és a vetés megkezdődik, jelezve a tavasz eljövetelét. Ezáltal számos, az ünneppel kapcsolatos mezőgazdasági hagyományt a 

(például imák, felajánlások stb.) az időzítés szempontjából még inkább relevánsak és megfelelőek. Pontosabban, a gazdák egy hétig pihennek a kemény munkától (az ünnep alatt), hogy a családjukkal lehessenek és szerencsét hozó vallási gyakorlatokon vegyenek részt, majd visszatérnek a munkához, ahol a mezőgazdasági tevékenységek új ciklusa kezdődik újra. 

A „Tavaszi Fesztivál” elnevezés politikai okai  

Kínai új év

A kínai újév csak 1914-ben vette fel ténylegesen a másodlagos nevét: „Tavaszi Fesztivál”

1912-ben, a Kínai Köztársaság megalakulásakor Kína elfogadta a Gergely-naptár használatát (és így az újév január 1-jén történő megünneplését), de továbbra is meghatározott időpontokat akart kijelölni az évszakos ünnepek megünneplésére. 

A gregorián újév ünneplése és a hagyományos kínai újév közötti különbségtétel elősegítése érdekében a „tavaszi fesztivál” elnevezés tűnt megfelelőbbnek. 

A választott elnevezés másik oka, és az is, hogy a Tavaszi Fesztivál viszonylag hosszú, hogy a Kínai Köztársaság újonnan alakult kormánya akkoriban az összes kínai etnikai tavaszünnepet egyetlen, nem „kínai újévnek” nevezett, átfogó ünnepbe akarta foglalni, hogy tiszteletben tartsa a többi etnikai csoport különböző időpontokban tartott újévi ünnepeit. 

Különbözik-e a kínai újév és a tavaszi fesztivál? 

Az egyszerű válasz: nem, ez a két ünnep (a megfelelő kontextusban) ugyanaz. Mivel azonban Kína egy soknemzetiségű nemzet, van néhány szempont, amit szintén szem előtt kell tartani.  

Mivel a kínai újévet bizonyos etnikai csoportokhoz tartozó kínaiak (elsősorban a han többségi etnikum) ünneplik, vannak más etnikumok, amelyek a tavaszi fesztivált a maga tisztább formájában ünneplik, nem tekintik „újévi” ünnepnek, és ehelyett egy külön, a saját kultúrájukra vagy naptárukra jellemző újévet ünnepelnek, egy önálló tavaszi fesztivállal együtt. 

Bizonyos értelemben a kínai újév csak azok számára azonos a tavaszi fesztivállal, akik a kínai újévet a saját naptáruk holdújévének tekintik, ami ma az ország többségében így van. 

A Guizhou régióra jellemző miao etnikai kisebbség például általában október környékén ünnepli az etnikai újévet („miao-újév”), és a kínai újévet „han újévnek” nevezi. 

A miao etnikai kisebbségnek külön fesztiválja van, a Lusheng Fesztivál, amely egy sajátos tavaszi ünnep, de a kínai tavaszi fesztiválhoz és a hozzá kapcsolódó mezőgazdasági tevékenységekhez hasonló elemeket is tartalmaz. 

Vélemény, hozzászólás?