You are currently viewing Mennyit keres egy mangaka Japánban?

Mennyit keres egy mangaka Japánban?

Megjelent a Mipon Ryou Katagiri interjúja! A mangaka folytatta a beszélgetést a japán mangaiparról, a kiégésről, a keresetekről és a kiadott mangaművésszé válás folyamatáról. 

Katagiri a Tutti! és a Chuganji klán titka című könyvek szerzője. 

Művészként való indulás 

Az interjúban a kezdetekről és a rajzolás iránti szeretetéről beszélt. Már 12 évesen elkezdett azon gondolkodni, hogy mangaművész lesz, de csak 21 éves korában nyerte el első mangadíját. Ahogy az interjú első részében említettük, a mangadíjak lehetővé teszik a művészek számára, hogy munkáikat publikálják. 

Először 19 éves korában próbálkozott azzal, hogy beadja a mangáit. Ez azonban nem sikerült túl jól, de nem adta fel, és egy évvel később megnyerte a Shogakukan-díjat. Amikor egy mangát küld be egy versenyre, a művésznek meg kell győződnie arról, hogy a manga egy teljes, 30-40 oldalas one-shot. 

Katagiri azt is megemlítette, hogy a művészek manapság már online is közzétehetik munkáikat olyan platformokon, mint a Twitter és a Pixiv, sőt, még az Instagramon is. Ha a sorozat népszerűvé válik, lehet, hogy felfigyel rá egy kiadó. 

Mennyit keres egy mangaka? 

A mangamakákat oldalanként fizetik. Az új mangakák oldalanként 10 000 és 15 000 jen (90-135$) között keresnek. A mangamakák jogdíjat is kereshetnek a megjelent művek után. 

Stressz és kiégés a mangaiparban 

Az inspiráció hiánya komoly kiégéshez vezethet, különösen akkor, ha a művészetedtől függ a megélhetésed. Katagiri a rajzolást a fogmosáshoz hasonlítja – ez olyasmi, amit egy mangaművésznek minden nap meg kell tennie, nem számít, mi történik. 

A másik nagy probléma a művészek számára, ha rájönnek, hogy a munkájuk nem túl népszerű az olvasók körében – mondja Katagiri. Ilyenkor igyekszik minél hamarabb kitalálni a megoldást. 

Az interjú angol nyelven itt érhető el:

Vélemény, hozzászólás?