You are currently viewing Japán új törvénye felfedheti a mangakák és VTuberek valódi személyazonosságát a nyilvánosság előtt

Japán új törvénye felfedheti a mangakák és VTuberek valódi személyazonosságát a nyilvánosság előtt

Japán 2023 októberétől új számlaadat-nyilvántartási rendszer bevezetését tervezi. Következésképpen arra kényszerítené a mangakákat, a Vtubereket, az illusztrátorokat és még sok más, névtelenül dolgozó művészt, hogy felfedjék kilétüket. Valódi kilétüket egy, a nyilvánosság számára hozzáférhető adatbázisban tárolják majd.

Ennek eredményeképpen ez a változás sok mangában félelmet kelt, mivel néhányan a hatalmas hírnév után is inkább rejtve maradnak. A probléma az, hogy nincs más választásuk, mint belemenni, mivel a számlákat csak a valódi névvel lehet ellenőrizni.

A japán pénzügyminisztérium alig ad részleteket erről az új rendszerről, ami még inkább félelmet kelt a híres rejtőzködő figurákban. Ráadásul a minisztérium nem érdekelt abban, hogy javítson vagy ellenintézkedéseket tegyen az adatok nyilvános hozzáférhetőségének érdekében, mondván, hogy nem tekintik „nagy kockázatú személyes információnak” valakinek a valódi nevének feltüntetését.

Az egyén nevét választják az elérhetőségi szám, vagy a cím helyett, mint azonosítási pontot. Az adatbázis hamarosan kereskedelmi használatra is megnyílik, mivel a MIF szerint ennek valódi célja, hogy a vállalatok számára hatékonyabbá tegye a több ügyféllel kapcsolatos számlák tömeges kezelését, mivel egy-egy számlával való foglalkozás kontraproduktív. A minisztérium úgy véglegesítette a rendszert, ahogy van, és nem tervezi, hogy felülvizsgálja, hogyan kellene az egésznek mennie.

Röviden, az új „minősített számla rendszer” egyszerűsíti a japán adóhatóságok számára, hogy adatokat gyűjtsenek arról, hogy a vállalkozások hogyan fizetnek a vállalkozóiknak (beleértve a vtubosokat és a mangákat, akik egy cég alatt dolgoznak).

A vállalatoknak minősített számlát kell benyújtaniuk annak igazolására, hogy mennyit fizettek a vállalkozóiknak, amint az új minősített számla rendszer teljes mértékben működőképessé válik. Ha ezt nem teszik meg, nem fognak tudni adójóváírást igényelni az adott fizetések után.

Ezért, ha van egy cég, és szeretné, hogy minden vállalkozó minősített számlát adna. A probléma azonban az, hogy a minősített számla kiállításához a vállalkozónak a valódi nevén kell regisztrálnia az új rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a mangák, írók, Vtubosok és más művészek nem használhatják a „művésznevüket vagy írói álnevüket” a regisztrációhoz.

A Voiction felszólalása és a petíció

Az emberek máris tiltakozni kezdtek a rendszer ellen, mivel az csak a nagyvállalatok javára összpontosít, és teljesen figyelmen kívül hagyja, hogy mit akar az egyén, megfosztva őt jogaitól. A Pénzügyminisztérium részéről érkező érdektelenség és a nem kielégítő válaszok szintén arra késztették az embereket, hogy felemeljék a hangjukat.

Ha ez nem lenne elég rossz, a szabadúszókat arra ösztönzik, hogy vegyenek részt ebben a rendszerben, ha továbbra is dolgozni akarnak, szinte mintha arra kényszerítenék őket, hogy egy bizonyos lehetőséget válasszanak a túlélés érdekében. Ez az új rendszer fogyasztási adót is kivet a résztvevőkre, ami még több stresszel terheli a szabadúszókat, különösen, hogy a legtöbb résztvevő már így is stresszes területen dolgozik.

Ennek eredményeképpen a „Voiction” nevű hangszínész érdekvédelmi csoport ellenezte ezt az új rendszert, és már elindult egy change.org petíció is, amelyet több mint 90 ezer ember írt alá.

Végső gondolatok

Ez még a neves mangák közül is kellemetlen helyzetbe hoz néhányat. Az egyik, akire gondolhatunk, a One Punch Man szerzője, aki sokáig sikeresen megőrizte a személyazonosságát. Ha a VTuber oldalát nézzük, a helyzet még rosszabb lesz.

A VTubbereket arra biztatják, hogy ne osszanak meg semmit a magánéletükből vagy a valódi nevükből. A VTubberek egy másik karakter szerepét veszik fel, és a maguk egyedi, tehetséges módján szórakoztatják a közönséget. Ez azonban sokukat arra kényszerítheti, hogy a nyilvánosság elé álljanak.

Egyes VTuber ügynökségek megtiltják alkalmazottaiknak, hogy ne osszák meg ezeket az információkat. Most még ezeknek az ügynökségeknek is térdet kell hajtaniuk az új Invoice-rendszer előtt. Ez akár arra is kényszerítheti néhányukat, hogy felmondjanak, de reméljük, hogy túljutnak ezen a helyzeten.

Vélemény, hozzászólás?