You are currently viewing Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition értékelés

Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition értékelés

Kentaro Miura, a Berserk mögött álló legendás mangaka 2021-ben halt meg, mégis olyan, mintha csak tegnap lett volna, amikor elhunyt. Ami viszont meglepetés volt számunkra, hogy 2022-ben a Berserk: The Golden Age Arc – amely eredetileg egy filmtrilógiaként jelent meg 2012-ben – tévés adaptációt kap a Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition formájában. A Berserk első nagy arc-jára és a három filmre épülő Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition végül 13 epizód lett, néhány új jelenettel és frissített látványvilággal, de ez felveti a kérdést… érdemes ezt újra megnézni? A Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition kritikánkban erre a kérdésre keressük a választ! Nyugodj békében Kentaro Miura, köszönjük, hogy elhoztad nekünk a Berserket!

Három nagyszerű film most tévéformátumban, Guts újra visszatér!

Igen, még egyszer hadd emlékeztessük olvasóinkat, hogy ez nem egy új Berserk anime sorozat vagy remake. A Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition a három Golden Age Arc-filmből kiindulva egy 13 epizódból álló anime-adaptáció. Az anime világában ez nem szokatlan, hiszen sok anime film kapott már tévés anime adaptációt, de mi mégis meglepődtünk egy kicsit, hogy ilyet látunk. Szerintünk remek módja annak, hogy a néhai Kentaro Miura előtt tisztelegjünk a Golden Age Arc egyik legjobb változatával, de azt sem szeretnénk mondani, hogy ez egy teljesen új alkotás lenne. Ha korábban láttad a három filmet, akkor ez nagyon ismerősnek fog tűnni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne egy rossz újranézési élmény is. A frissített látványvilággal – ami kisebb, de azért észrevehető – és az itt-ott hozzáadott néhány pillanattal együtt a Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition még mindig kiváló adaptációja az eredeti manga arc-nak, és a jelenlegi anime-korszakhoz képest elég szolidan néz ki.

Déjà vu, de jó értelemben véve

A Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition az eredeti filmtrió nagyszerű újra mesélése, hiszen ismét láthatjuk Guts, Griffith és a Sólyom Bandájának felemelkedését, bukását és újjászületését. Végig nézni, ahogy Gutsból a Száz Emberölő, majd a Küzdő lesz – spoilerek nélkül, ha ezek a szavak/mondatok idegenek lennének számodra – igazi élvezet volt, és eszünkbe juttatta, hogy miért hisszük mindig is, hogy a Berserk az egyik legjobb dark fantasy mű. A Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition vizuálisan is nagyon szolidan néz ki, a CGI és az eredeti 2D-s animáció szép keverékével. Annak ellenére, hogy egy régebbi filmtrilógiából készült, a Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition még mindig jobban néz ki, mint az újabb anime-sorozat, és ez egyszerre elképesztő és valahol megdöbbentő. Határozottan szeretnénk, ha a Berserk nem támaszkodna olykor ennyire a CGI-re, de mivel ez egy filmsorozat volt, megbocsátjuk neki, és ismét örülünk az itt-ott elvégzett apró átdolgozásoknak.

Déjà vu rossz értelemben

A Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition legnagyobb hibája kétségkívül az a felismerés, hogy ismét nem a manga arc-kből lesz anime-sorozat, hanem az eredeti Golden Age Arc újrajátszása. A manga rajongóiként ismerjük a sorozat nagy pillanatait, és mennyire vágyunk arra, hogy ezek kapjanak egy rendes animét, de sajnos ez még mindig nem történik meg. Ismét visszatérünk az egyik eredeti arc-hoz – amit még mindig a Berserk egyik legjobbjának tartanak – és ez egy kicsit kiábrándít minket. Ráadásul azt is el kell mondani, hogy aki látta a filmeket, az sok déjà vu érzéssel fogja nézni ezt az emlékkiadást. Mondtuk már ezt? Valószínűleg, de illik az egész déjà vu kifejezéshez.

Nagyszerű az újonnan érkezőknek és a visszatérő rajongóknak

Csak egyféleképpen lehet bevezetni egy manga rajongót a Berserk világába – nyilván a manga elolvasásával, de ha az animéről van szó… az egy kicsit bonyolultabb lehet. Van az eredeti, 1990-es évekbeli Berserk anime és vannak a trilógia filmjei. Most őszintén mondhatjuk, hogy a Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition egy harmadik lehetőség arra, hogy a Berserk útjára vezesse az embereket, vagy azoknak a rajongóknak, akiknek esetleg szükségük van egy felfrissítő tanfolyamra, de nem tudnak régebbi animét nézni. A Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition elég jól megragadja az Aranykor arc-ot, és nem zárkózik el a sötét témák bemutatásától sem, amelyeket hamarosan elvárhatunk a Berserk világától.

A Forces Remix

Csak hogy egy utolsó megjegyzéssel egészítsük ki a véleményünket, a Susumu Hirasawa által készített Forces Remix kétségtelenül az egyik legjobb Forces verzió, amit eddig hallottunk. A dal nem csak a Berserk világában legendás, különösen az eredeti anime rajongói számára, de a sorozatot is annyira jól visszaadja!

Záró gondolatok

A Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition kapcsolatban az a helyzet, hogy az élvezet sokféleképpen fog változni. A filmek rajongóinak kétségtelenül vegyes érzései lesznek a filmek tévés adaptációjával kapcsolatban, a manga rajongói pedig bosszankodni fognak, hogy ismét nem kapunk új tartalmat. Ugyanígy, ha szuper rajongó vagy, akkor a 13 epizódban újjászületett filmváltozatot könnyű újra megnézni! Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Editiont, tökéletesnek éreztük a franchise újrakezdését, de reméljük, hogy ez egyben annak a jele is, hogy más adaptációk is megkapják ugyanezt a kezelést, vagy hogy hamarosan több mangát is kapunk anime formájában. Nehéz megmondani Miura-san távozásával… Meglátjuk, lép-e valaki az utódok közül, aki befejezi a műveit és az örökségét!

Megnézted már a Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition? Mondd el a véleményed a hozzászólásokban!

Vélemény, hozzászólás?