You are currently viewing Anime ajánló: horror animék Halloweenre

Anime ajánló: horror animék Halloweenre

Ismét eljött az évnek az az időszaka, hogy összebújunk és horror animékat nézünk. Összeállítottunk egy listát a legjobb horror animékről, amelyeket idén novemberben érdemes megnézni. 

A horror animék nem számítanak ritkának, de az utóbbi években rendkívül nehéz lett jó animéket találni, amelyekből árad a hátborzongató hangulat. Ráadásul elég nehéz megtalálni a jó egyensúlyt a csak gore és a ténylegesen ijesztő horror között. A mangák valószínűleg többet tudnak nyújtani ebből a szempontból, de amíg várunk arra, hogy néhány jobb cím anime adaptációt kapjon, addig be kell érnünk azzal, amink van. Szóval nézzétek meg az általunk összeállított listát, és remélhetőleg találtok majd valamit, amit érdemes megnézni. 

another Anime

Another (2012) 

Az Another egyike azoknak a címeknek, amelyeket szinte minden horror anime listán látni. A történet az azonos című light novel alapján készült, de az anime néhány elemmel kiegészíti. Például a fő cselekménycsavar kevésbé nyilvánvaló az animében, és több az erőszak és a vér. Az ikonikus esernyős jelenetet valószínűleg már láttad, de az Another ennél sokkal többet tud nyújtani. A sztori egész jó, a horror nem áll meg a gore-nál, és a befejezés valóban kísérteties érzést hagy maga után. Valószínűleg a legtöbbünknek van egy gyenge pontja, ezért is áll elég magasan a rajongók körében, de horror anime kategóriában mindenképpen jó választás. 

Az anime csak egy évaddal rendelkezik, de a light novel folytatása tavaly jelent meg. A folytatás Another 2001 címmel jövő márciusban kap angol nyelvű kiadást. 

highschool-of-the-dead

Highschool of the Dead (2010) 

A Highschool of the Dead egyike azoknak a sorozatoknak, amelyek minden szempontból abszolút vadak. Az anime őrült mennyiségű fan service-szel és túlzó ecchi jelenetekkel rendelkezik. A hírhedt mesterlövész-állvány jelenetet valószínűleg már láttad, de valójában jól ábrázolja a zombi apokalipszist. Egy csapat gimnazista veszi fel a harcot a zombikkal teli világgal, miközben szövetségeseket és a túlélés módját próbálják megtalálni. Az anime egy évaddal és egy OVA-val rendelkezik, amelyek nem fejezik be a történetet, de némileg kielégítő befejezést adnak. 

A manga szerzője, Daisuke Sato sajnos 2017-ben elhunyt. Közel egy évtizeden át betegeskedett, ami miatt a manga gyártása leállt. Halála után a Highschool of the Dead manga kiadása leállt. Az illusztrátor Shoji Sato azt nyilatkozta, hogy egyedül nem tudta volna megcsinálni és hogy Daisuke volt az agy a sorozat mögött. 

shiki

Shiki (2010) 

A Shiki egy.… különleges eset. Jó anime? Nem igazán. De azért egész „különleges” és érdekes kérdéseket vetett fel. Bónusz pontok a fő cselekményszál 1 évad alatt történő befejezéséért. A vámpírok már nem olyan ijesztőek, de a Halloweenhez elengedhetetlenek. Shikinek sikerül egy klisét fogni, és valóban hátborzongatóvá tenni, néhány abszolút félelmetes pillanattal és általános atmoszférával kiegészítve. A rejtély ott van, de a második felében a „az emberek szörnyek” és az általános nevetséges cselekménypontok furcsa keverékévé válik. Ettől függetlenül jó nézni, és ha szereted a horrort, mindenképpen meg kell nézned. A történet filozófiai aspektusa is elég érdekes volt, mindent összevetve. 

A Shiki egy forró nyáron kezdődik, amikor egy csendes faluban riasztóan sok haláleset történik. Járványra gyanakodnak, de ahogy a nyomozás folytatódik és a holttestek halmozódnak, egy szörnyű igazságra derül fény. Elszabadul a pokol, amikor a falusiak felfedezik, hogy szeretteik feltámadnak a sírból. A kísérteties, hallucinogén és idegesítő Shiki a vadász és az üldözött szívébe néz. 

when they cry

Higurashi (When they cry)

A Higurashit nem lehet csak úgy egybe végignézni, de szilárdan hiszem, hogy az 1. évad tökéletes választás Halloweenra. A sorozaban rengeteg a gore, és ezzel emeli ki a történet horror aspektusát. Ha hozzá a szoksz a gore-hoz akkor sajnos, a sorozat már nem lesz annyira sokkoló, és az egész előzményt már nem érzem annyira ijesztőnek. A történet előrehaladtával a titkok és rejtélyek megoldódnak, de a gore továbbra is marad, így ez a franchise tökéletes választás a slasher rajongóknak. A DEEN adaptáció 1. és 2. évadának megvan az a kísérteties hangulata, mivel a válaszokat csak később kapjuk meg.

Vélemény, hozzászólás?