You are currently viewing A Sukuna név mögötti mitológia és annak utalása a Jujutsu Kaisenben

A Sukuna név mögötti mitológia és annak utalása a Jujutsu Kaisenben

Sukuna a Jujutsu Kaisen fő ellenfele; egy olyan ellenfél, akinek rengeteg rejtélye van. Több mint egy évezreddel ezelőtt élt, és az emberek még mindig csak korlátozott információkkal rendelkeznek róla. Még az igazi nevét sem ismerik a Jujutsu világában. Páratlan erejéért és intelligenciájáért a Ryomen Sukuna címmel koronázták meg. A jelenlegi korban a lelke Yuji testében lakik, mint egy elátkozott szellem, ami mérhetetlen erőt ad a karakternek.

A japán mitológiában azonban létezik egy Sukuna nevű karakter, aki szintén rendkívül erős volt – egy kétarcú és nyolc végtagú démon. A Jujutsu Kaisen Sukunája és a mitológiai Sukuna között minden bizonnyal elég sok hasonlóság van ahhoz, hogy a rajongók elhiggyék, hogy a sorozatban több van, mint ami látszik. Merülj mélyebbre, hogy többet tudj meg a Sukuna neve mögött álló japán mitológiáról, és arról, hogyan illeszkedik a sorozat cselekményébe.

Ki az a Sukuna a japán mitológiában?

Ryomen Sukuna igazi formája

Gege Akutami egyszer elárulta, hogy az antagonistát a japán mondavilágból és mitológiából inspirálta. Ryomen Sukuna egy valós személy volt, aki létezett Japán történelmében, és később legendává vagy mítosszá alakították. A valódi Ryomen Sukuna híres vezető volt, de a Yamato család ellenséges hatalomátvétel útján igyekezett megbuktatni őt. A Sukunáról szóló történeteket a klasszikus japán történelem egy ősi könyve, a Nihon Shoki (Japán krónikái) tartalmazza. Ezekben a történetekben Ryomen Sukuna egy hatalmas lény volt, akinek két pár karja és két pár lába volt, és mindegyik pár a teste elülső és hátsó részén volt (hasonlóan, mint a sorozatban).

A Nihon Shokiban Sukunát gyorsnak, szellemesnek és emberfeletti erővel rendelkezőnek írják le. A démon íjat, nyilat és kardokat tartott a kezében. Természeti csapásnak nevezték, és uralkodása alatt számtalan falut fosztogatott, halálos nyomokat hagyva maga után. Azonban annak ellenére, hogy az ősi könyv szerint gonosztevő volt és a császár ellensége, sokan hősként kezelték, sőt, Japánban kisebb istenségnek is számít. Sukuna annak idején fellázadt Japán zsarnokoskodó kormánya ellen.

A néphit szerint Sukuna volt a Senko-Ji és a Zenkyu-ji templomok alapító patrónusa, aki bevezette a buddhizmust Hida tartományban, és sok más régi templomban is tisztelik őt Hida és Mino tartományokban, amelyek mindkettő a mai Gifu prefektúra területén található. Továbbá a gifui Kurai-hegyet shintaizan-ként – egy istenség szent lakhelye – tisztelik. A hegy valódi istensége azonban ismeretlen, és egy elmélet szerint Ryomen Sukuna a hegy rejtett istensége.

Mik a hasonlóságok a két Sukuna között?

Sukuna miután kitépte Yuji szívét a Jujutsu Kaisenben

A külsőségektől eltekintve a két Sukunas között rengeteg hasonlóság van. A Nihon Shokiban Sukunát a zsarnoki birodalom és annak hadserege döntötte romba. A történet párhuzamos a sorozatban látottakkal; a Heinan-korszakban a Jujutsu Varázslók teljes seregének össze kellett fognia, hogy legyőzzék a közös ellenséget. Ráadásul mostanra a JJK rajongók már tudják, hogy a Jujutsu világának felsőbb vezetői mennyire korruptak és elnyomók, ami hasonlít a történetbeli zsarnoki japán kormányra. Ezért arra lehet következtetni, hogy a sorozatban Sukuna a hatalom ellen fordult, és le kellett buktatni.

Mint említettük, a néphagyomány arról is beszél, hogy Sukuna építette az első buddhista sablonokat Japánban. A sorozatban Sukuna tartománybővítése, a Malevolent Shrine egy romos buddhista templomra hasonlít. Megjelenése tökéletesen illik egy démon otthonához. A Ryomen Sukuna szó szerinti jelentése „kétarcú szellem”. A mitológiában kevesen tartották démonnak vagy gonosztevőnek, a többiek pedig hősnek vagy istenségnek. Továbbá a sorozatban Sukunát vagy démonnak, vagy embernek tekintették. Ezért a név tökéletesen illik mindkét karakterre, akiknek valódi kiléte még mindig nem tisztázott.

Bármilyenek lehetnek, attól függően, hogy ki hogyan tekint rájuk. Az illusztrációkon, miközben Gojo Sukuna legendáját magyarázta Yujinak, az antagonista egy hullahegy tetején állva látható. A Nihon Shokiban is Sukuna számtalan embert ölt meg (még egy hasonlóság a kettő között). A néphitben Sukuna jóval magasabb volt, mint bármely normális ember sokkal inkább hasonlít a sorozatban szereplő Sukunához, ami igazán félelmetes lénnyé teszi, akivel senki sem mer szembeszállni.

Gojo Versus Sukuna (Jujutsu Kaisen)

Nem ritka, hogy az animéket az ősi mitológiák és népmesék inspirálják. A JJK esetében azonban túl sok a hasonlóság ahhoz, hogy csak inspirációnak lehessen nevezni. A sorozat mély gyökerei a japán kultúrában csak tovább növelik a sorozat karizmáját, miközben Japán színes és lenyűgöző kultúráját mutatja be. A Japán történelméhez és kultúrájához való kapcsolódások már most is elég sokakat késztetnek elméletekre és találgatásokra, hogy mi várhat a szeretett karakterekre ebben a magával ragadó történetben.

Akár a néphagyományban, akár a sorozatban, Sukuna nem csak rettegett, de isteni lényként is tisztelik. Az animében Sukuna azzal fenyegetőzött, hogy Gojo életére tör, amint átvette Yuji testét. Gojo válasza azonban csak annyi volt, hogy megtiszteltetés számára, hogy maga az Átkok Királya vette célba. Látva, hogy Gojo mennyire büszke az erejére, ilyen szavakkal elismerte Sukuna erejét, és nem csak ellenfélként kezelte őt.

Vélemény, hozzászólás?