You are currently viewing A Jujutsu Kaisen 0-ban minden van: bevezető az újoncoknak, kielégítő akció a rajongóknak…  

A Jujutsu Kaisen 0-ban minden van: bevezető az újoncoknak, kielégítő akció a rajongóknak…  

Amikor a Jujutsu Kaisen 0-t 2022 decemberében bemutatták Japánban, több mint 1 millió jegyet adtak el rá, és több mint 1 milliárd jent keresett. A nyitóhétvége alatt a népszerű anime-sorozat, a Jujutsu Kaisen előzménye, amely Gege Akutami mangáján alapul, majdnem megháromszorozta a bevételt, és ezzel a rekordot döntő Demon Slayer filmet is maga mögé utasította. Ez nem karácsonyi csoda volt. A Jujutsu Kaisen 0 azzal érdemelte ki a sikerét, hogy olyasmit tett, ami sok előzményfilmnek nem sikerült. Egy kielégítő, önálló történetet mesél el, amely kapcsolódik a fő sorozathoz és továbbfejleszti annak történetét, miközben a franchisehoz újonnan érkezőket is befogadja. 

A Jujutsu Kaisen anime egy olyan világban játszódik, ahol az emberek egy része átokerőt bocsát ki, amely képes átkot vagy átkozott szellemek néven ismert őslényeket létrehozni. A középpontjában Yuji Itadori, egy középiskolás áll, aki a Ryomen Sukuna, az egyik legerősebb létező átok hordozójává válik. Ezt követően egy csoport Jujutsu Boszorkánymester – olyan emberek, akik képesek irányítani az átokerőt, hogy harcoljanak a gonosz szellemek ellen – beíratja Yujit a Tokiói Prefektúra Jujutsu Középiskolájába, hogy segítsenek neki irányítani az erejét, miközben szemmel tartják őt. A 2020-as sorozatnak ez az alapvető szinopszisa, egyben a Jujutsu Kaisen 0 szinopszisa is, amely egy másik középiskolást kísér végig ugyanezen a beavatási folyamaton.  

 Ennek a témának a filmben is vannak nyomai; Yuta fejezete vitathatatlanul az elengedés és a továbblépésröl szól. A Rika körüli döntései felkavaróak, de a régi rajongók valószínűleg nagy elégedettséget fognak találni abban, ahogy a film ragaszkodik a franchise gondolatainak egy kompakt, hatékony változatához, ahol az anime-sorozat sokkal mélyebbre megy a filozófiai üzeneteiben.  

Vélemény, hozzászólás?