You are currently viewing A japán iskolai egyenruha története

A japán iskolai egyenruha története

Már korán divatba jött az európai stílusú tengerészeti egyenruha, japánul Seifuku, amelyet először a 19. században használtak.

May be an image of 1 person and standing
May be an image of standing and indoor

Az ötletet az európai királyi családokból származó gyermekek által viselt, kicsinyített matrózruhákból vették át. Viszonylag könnyű volt megvarrni, ezért könnyen meghonosodott az országban.
Az alsó és felső tagozatos középiskolai egyenruhákról szólva, a hagyományos öltözék a Meiji-korszakból származik, és a fiúknak katonai stílusú egyenruhát, a lányoknak pedig matrózruhát tartalmaz. Ezt követően sok iskola nyugati mintájú katolikus egyenruhát vett át. A lányok fehér blúzt kezdtek viselni nyakkendővel, az iskolájuk címerével ellátott blézert és szoknyát. A fiúk szintén fehér inget viseltek nyakkendővel, blézert és szabott nadrágot. A japán iskolákban nincsenek nemek szerint elkülönített öltözők, ezért elég nehéz átöltözni az osztálytermi egyenruháról a sportruhára. Ennek eredményeképpen a legtöbb diák a tantermi egyenruha alatt viseli a sportegyenruhát. Néhány iskola nagyon kényes a frizurára és a lábbelire is. Hagyományosan az iskolai egyenruhát az iskolán kívül is viselték.

Vélemény, hozzászólás?