You are currently viewing A ‘Dark Trio’ anime-ék az erős női főszereplőkre világít rá

A ‘Dark Trio’ anime-ék az erős női főszereplőkre világít rá

Anime banner

A komorabb témájú shonen anime-ék egyre nagyobb teret hódítanak, és különösen hárman érdemelték ki a „Dark Trio” címet. A Chainsaw Man, a Jujutsu Kaisen és a Hell’s Paradise: Jigokuraku felforgatják a shonenben jellemző tipikus témákat, és újszerű megközelítést adnak a népszerű demográfiai csoportnak. Ez a három sokkal sötétebb, mint a hagyományos shonen a cinikus megközelítésük és a hátborzongató elemek miatt, de ugyanez az esztétika növeli a trió népszerűségét.

Amellett, hogy aktívan megváltoztatja a shonen anime világát, a Dark Trio kiváló munkát végez abban, hogy női főszereplőik jól megérdemelt reflektorfénybe kerüljenek. A korábban rosszul megírt, hozzá nem értő, vásárlás megszállottjaival ellentétben Nobara Kugisaki, Makima és Yamada Asaemon Sagiri megtörik a sztereotípiákat, és bebizonyítják, hogy a női karakterek egyszerre lehetnek nőiesek és kemények.

Jujutsu Kaisen Nobara az anime feminista ikonja

Erős, és megállíthatatlan magabiztosságával nem fél megszégyeníteni férfitársait. Amikor először mutatták be, Kugisaki úgy tűnt, mintha egy újabb sztereotip shounen női karakter lenne. Nagyon szeret a vásárolni, Tokióban töltött idejét ruhák és szuvenírek vásárlásával tölti Itadorival, és a személyisége sem keltett túl nagy érdeklődést. Bár idővel Kugisaki bebizonyította, hogy a Jujutsu Kaisen egyik legerősebb női varázslója.

Nobara kiváló harcos, rendíthetetlen elszántsággal, és nem egyszer mentette meg férfi társait erős technikájával. Az utolsó epizódban, amikor ő és Itadori szembeszálltak az Cursed Womb-val: Death Paintings Eso és Kechizu ellen, az ő Straw Doll technikája volt az, aminek köszönhetően megúszták a csatát élve. A nyers erején felül Kugisaki kivételes módon viszonyul a feminizmushoz. A varázsló nem érzi szükségét, hogy megfeleljen a patriarchátus ésszerűtlen elvárásainak, és az önszeretet szószólója. Akkor szereti magát a legjobban, amikor szépnek látszik és szépnek érzi magát, és amikor azért küzd, hogy erős legyen. Nobara bebizonyítja a közönségnek, hogy azok a nők, akik élvezik az olyan hagyományosan női tevékenységeket, mint a vásárlás és a sminkelés, attól még lehetnek határozottak és dominánsak.

Makima a Chainsaw Man legerősebb karaktere

Míg a Jujutsu Kaisen egy erős női szövetségesre világít rá, addig a Chainsaw Man a kegyetlen Makimát állítja reflektorfénybe. Makima a legerősebb karakter a Chainsaw Man első részében, miközben egyúttal híres a szépségéről. A Közbiztonság legkitartóbb tagjaként és az Irányító Ördögként ereje mindenkit megrémít. Az ördögök mind a Chainsaw Man szívét keresik, mert tisztában vannak az ijesztő képességeivel és félelmetes erejével. Emellett férfiasabb érdeklődési körökben is részt vesz, mint például a sörivás a társaival, és még azt is eléri, hogy minden beosztottját az asztal alá igya — ezzel kidobja az ablakon a vékony női sztereotípiát.

Makima egyúttal tekintélyt parancsoló személyiség is. A közbiztonsági ördögvadász szervezet vezetőjeként dolgozik, és sok férfi beosztottja dolgozik alatta. Ez nem csak a shonen anime sztereotípiáit kérdőjelezi meg, hanem a valós társadalmi konvenciókat is. A nők ritkábban töltenek be magas rangú munkaköröket, így Makima, mint csábító és elegáns női karakter egy ilyen szerepben való szerepeltetése sok szempontból progresszív. Nemcsak, hogy a Chainsaw Man-ben belül félelmetes erő, de senki sem nézi le őt azért, mert egy gyönyörű, hatalommal rendelkező nő, és senki sem kérdőjelezi meg a képességeit. Makima kiváló példa arra, hogy bebizonyítsa, hogy a nők lehetnek hatalmon, miközben szépek is – nem csak az egyik vagy a másik.

A Hell’s Paradise Sagiri egy úttörő szamuráj

Yamada Asaemon Sagiri, a Yamada klán egykori vezetőjének lánya. Mint ilyen, a családja által vele szemben támasztott elvárások egyértelműek voltak – a klán többi nőjének szerepét kellett követnie és gyermeket szülnie. Annak ellenére, hogy Sagiri ki volt téve ennek a nemi alapú megkülönböztetésnek, sőt apja még el is bátorította és lenézte, de Sagiri mégis a szamuráj útját követte. Nem törődik sem a klán hagyományos szokásaival, sem a klántársai véleményével, és elkötelezettségének eredményeként Sagiri az egyetlen rangos női kivégző a Yamada-klánban. Az a meggyőződése, hogy az embernek azt kell választania, hogy mi akar lenni az életben, függetlenül attól, hogy milyen identitással született, arra késztette, hogy minden esély ellenére sikereket érjen el.

A férfi Asaemon szamurájok lekicsinylő megjegyzései és pillantásai ellenére Sagiri bebizonyította, hogy a klán egyik legerősebb tagja. Számos alkalommal mentette meg férfi társai életét, akik mind magasabb rangúak voltak nála, és hihetetlen erőssen mutatkozott be Sagiri. Azon kevesek egyike, akik értik a Tao-t, és az ő tudása nélkül az 5. rangú Yamada Asaemon Senta nem kerülte volna el annyiszor a halált, mint ahogyan tette, annak ellenére, hogy Sagiri a 12. helyen áll a klánban.

A szamuráj a női érzelmekről is szakértő módon vélekedik, ami eléggé ellentmondásos téma lehet. Míg a Yamada-klán férfijai szidják Sagirit, amiért nő, és azt mondják neki, hogy túl törékeny ahhoz, hogy ilyen intenzív környezetet kezeljen, Sagiri alaposan hisz abban, hogy a gyengeség az erőssége. Ahelyett, hogy hisztérikusnak bélyegeznék az érzelmei miatt, a Yamada hóhérnő bebizonyítja, hogy az érzelmei jobb, erősebb és kiegyensúlyozottabb szamurájjá teszik őt. Ez a felismerés azután következett be, hogy magabiztosan lefegyverezte Yamada Asaemon Genji-t, aki azt mondta neki, hogy hagyja el a szigetet pusztán azért, mert nő, és ezért túl gyenge a túléléshez. Sagiri keményen megdolgozott azért, hogy hóhér lehessen és most már ugyanolyan szakértelemmel szedi le a nemi elvárásokat, mint amilyen szakértelemmel szeleteli le az ellenfeleit.

A Dark Trio megközelítése a női főszereplőkkel kapcsolatban lefegyverzi a shounen anime nemi sztereotípiáit, és remélhetőleg egyre több mangaka követi majd ezt a példát. Kugisaki, Sagiri és Makima bebizonyítják, hogy a női karaktereknek nem kell férfiasan kinézniük vagy őrülten viselkedniük ahhoz, hogy erősnek tartsák őket ugyanolyan félelmetesek lehetnek, mint férfi társaik, ugyanakkor lehetnek csinosak, nőiesek és bájosak.ki

Vélemény, hozzászólás?